Rybki

Od kilku lat istnieje moda na posiadanie w domach akwarium. Wśród pięknych nowoczesnych mebli umieszczenie pięknego dużego akwarium z wnętrzem przypominającym rafę koralową jest prawdziwie cudowną ozdobą. Więce »

 

Category Archives: Tygrys

Cechy charakterystyczne

Tygrys Syberyjski jest o wiele większy od swoich kuzynów tygrysów bengalskich zamieszkujących Afrykę, jest też dużo jaśniejszy od nich. Tygrys posiada całkiem spore, strasznie ostre pazury. Podczas biegu czy odpoczynku zostają one wciągnięte, aby nie pokaleczyły stóp właściciela. Lecz kiedy dochodzi do pojedynku pomiędzy dwoma samcami, lub podczas ataku na inne zwierze tygrys wysuwa pazury co skutecznie pomaga przyczepić się do ofiary i szybko ją uśmiercić. Podczas zimy podstawowym kolorem sierści tygrysa jest kolor żółty. Biała sierść na brzuchu jest długa sięga aż po pachwiny. Tygrys Syberyjski jest bardzo wielki umięśniony i bardzo silny, co pomaga mu podczas polowania. Tygrys Syberyjki mimo swojego potężnego wyglądu i wielkich rozmiarów posiada bardzo małe uszy, ponieważ klimat w którym żyje jest bardzo zimny i mały rozmiar uszu zapobiega nadmiernemu uciekaniu ciepła z ciała. Tygrys potrafi odróżniać kolory a w nocy jego oczy potrafią widzieć pięciokrotnie lepiej niż oczy człowieka

Podstawowe dane

Postaram się teraz podać jak najwięcej podstawowych danych dotyczących Tygrysa Syberyjskiego. Tygrys Syberyjski jest to ssak rzędu drapieżników z rodziny kotów z gatunku Pantera tigris altaica. Samiec jest potężnym kotem, który ma długość od 2,7 do nawet 3,5 m.!!!. Samice są mniejsze. Długość ogona Tygrysa Syberyjskiego jest spora ponieważ jeśli chodzi o koty to właśnie Tygrys Syberyjski posiadam najdłuższy ogon który potrafi osiągać długość nawet do 100 cm. Wysokość Tygrysa może dochodzić do 110 cm. Tygrysy Syberyjskie są kotami których waga potrafi osiągać od 250 do 280 kg. Dojrzałość płciowa zaczyna się w 3 roku życia ale trwa do około 5 roku życia. Pora godowa trwa u tygrysów przez cały rok. Długość ciąży samicy trwa od 95 do 112 dni. Liczba młodych miocie może osiągnąć najwyżej 7 sztuk, lecz najczęściej są to 3-4 młode. Tygrysy Syberyjski prowadzą nocny tryb życia a samce żyją samotnie. Jedzą zazwyczaj Sarny, jelenie, sika, dzikie kozy i świnie, łosie rysie a nawet niedźwiedzie.

Ochrona

Gatunek Tygrysa syberyjskiego zagrożony jest głównie przez niszczące działanie człowieka. Niszczenie jego naturalnego środowiska poprzez wycinanie lasów czy też urbanizację zmusza tygrysa do emigracji na terytoria do których nie są przystosowanych. Inną przyczyną zanikania tego gatunku jest polowanie na te piękne zwierzęta dla pozyskiwania ich futer. Obecnie liczba tych majestatycznych zwierząt oszacowana jest na 200-400 osobników na wolności. Z roku na rok liczba ta się zmniejsza mimo podjętych kroków w sprawie ochrony Tygrysów Syberyjskich. Jeżeli w dalszym ciągu liczba tygrysów będzie się zmniejszała za kilkanaście lat na świecie zabraknie Tygrysów Syberyjskich. Obecnie w niewoli żyje więcej tygrysów niż na wolności. Są to różnego rodzaju rezerwaty przyrody i parki Niestety innymi miejscami gdzie więzione są tygrysy syberyjskie są różne cyrki gdzie zwierzęta są bite i niestety głodzone przez co chorują i szybciej umierają a to powoduje kolejne polowania na tygrysy i koło się zamyka.

Tryb życia

Tygrys Syberyjski zamieszkuje tereny o bardzo wielkich rozmiarach. Jego terytorium potrafi rozpościerać się czasem nawet 10000 km2!!! . Jeżeli na jego terytorium pierwotnym jest dostateczna ilość jedzenia alby najadł się on jego samice lub po okresie godowym również młode czyli inaczej cała rodzina to zostaje on w jego granicach przez cały rok. Lecz jeśli braknie zwierzyny łownej zdarza się a w zasadzie Syber jest zmuszony do uśmiercania większych zwierząt domowych takich ja np. kozy czy nawet krowy, ale nie pogardzi również psami czy kotami!!! Samica zachowuje się podobnie do samca, podobnie jak samiec znakuje terytorium moczem ogłaszając, że to jej teren bądź też zrywa korę pazurami z pni drzew. Kiedy Tygrys porusza się po swoim rewirze regularnie kontroluje swoje znaki oraz znaki innych osobników aby nie doszło przypadkiem do przejęcia terytorium przez innego samca. Znaki zapachowe Tygrysa Syberyjskiego także pomagają przy odnajdywaniu się dwóch różnych płci podczas okresu godowego.

Ciekawostki

Postaram się przedstawić, choć kilka ciekawostek dotyczących tygrysa syberyjskiego. Tygrysy syberyjskie są potężnymi kotami, które potrafią unieść a nawet przenieść bardzo ciężką ofiarę, do której przeniesienia potrzeba byłoby, co najmniej dwunastu rosłych mężczyzn. Nie zawsze dochodzi do walk między dwoma samcami, samce walczą między sobą tylko, jeśli chodzi o przejęcie terytorium, lub o samice. Kiedy dwa samce pokojowo do siebie nastawione spotkają się, pozdrawiają się nawzajem specjalnymi dźwiękami wydalanymi przez nos, lub z pyska. Ocierają się też o boki. Tygrys syberyjski jest mięsożercą, dlatego musi spożywać, co najmniej 9-10kg. mięsa. Mimo iż tygrys syberyjski może ważyć maksymalnie 250-280kg. to jak wszędzie od każdej zasady są wyjątki i takim też wyjątkiem jest tygrys, który ważył jak podają badacze 380kg. Tygrysy syberyjskie są zazwyczaj koloru żółtego lub jasno pomarańczowego, lecz widziano czarnego tygrysa syberyjskiego, lecz niestety nigdy nie udało się go sfotografować.

Specjalne przystosowanie

Sierść tygrysa syberyjskiego podczas zimy jest żółtawa w odróżnieniu od sierści letniej, która przybiera barwę rudopomarańczową. Odcień jaśniejszej sierści przypomina kolor tajgi pokrytej śniegiem. Tygrys syberyjski żyje na terenach gdzie wiecznie jest zimno i gdzie prawie przez cały rok leży warstwa śniegu, dlatego musi on żyć w temperaturach około -450C, dlatego też posiada on dłuższą i gęściejszą sierść od tygrysów, które żyją w ciepłych krajach tak jak np. tygrysy bengalskie w Afryce. Tygrys syberyjski jest też jedynym tygrysem, który w pachwinach i na brzuchu ma aż pięciocentymetrową warstwę tłuszczu!!! Która chroni go przed lodowatymi podmuchami wiatru i ekstremalnie niskimi temperaturami. Czaszka tygrysa syberyjskiego jest w porównaniu z czaszką króla zwierząt, lwa krótsza w części twarzowej, natomiast jest masywniejsza i potężniejsza w części nosowej. Obszar występowania tego potężnego tygrysa to dorzecze rzeki Amur i Ussuri na dalekim wschodzie w Rosji i w północnych Chinach.

Wstęp

Tygrys Syberyjski jest największym i najsilniejszym żyjącym kotem, który stąpa obecnie po Ziemi. Rzadki tygrys nie żyje jak wskazuje jego nazwa na Syberii, ale w regionie Amur – Ussuri i to tylko w tych miejscach gdzie przez większą część roku leży gruba warstwa białego puchu, ponieważ tygrys syberyjski musi żyć w niskich temperaturach. Rewir samca Tygrysa jest olbrzymi a ten nie szczędzi sił, aby go bronić, ponieważ od tego jak wielka jest jego ” działka ” zależy to czy samice będą chciały z nim kopulować. Samiec dzieli rewir zazwyczaj z dwiema mniejszymi od siebie samicami, lecz nawet to nie zapobiegło zagrożeniu tego wspaniałego gatunku. Tygrys Syberyjski dzięki swojemu potężnemu wyglądowi sieje strach i grozę wśród swoich potencjalnych ofiar, lecz nie tylko jego rozmiar i przeraźliwy ryk, który wydaje straszą mniejsze zwierzęta, ale także wielkim kłom, które rozrywają mięso ofiary na strzępy. Kły Tygrysa Syberyjskiego są tak wielkie że bez problemu potrafią zmiażdżyć kości ofiary

Pożywienie

Pomimo iż tygrys syberyjski posiada wiele siły i bystre zmysły, musi on spędzać na polowaniu długie godziny czasem nawet musi spędzać na polowaniu kilka dni zanim coś upoluje, bowiem na 10 polowań udaje się tylko 1 lub w maksimum 2. Tygrys syberyjski nie należy do najszybszych zwierząt, dlatego zanim zacznie dziką pogoń za zdobyczą czołga się u niej 10-25 m. Jego ruchy są bardzo specyficzne, wygina grzbiet, a tylnie nogi stoją twardo na ziemi. Do każdej zdobyczy ma inny rodzaj uśmiercania, małe zwierzęta uśmierca przegryzając im gardło natomiast większe powala na ziemię, aby nie uciekły po czym przegryza im kark. Nawet najlepszym myśliwym zdarzają się błędy i podobnie jest w przypadku naszego tygrysa, kiedy popełni błąd i nie uda mu się złapać ofiary oddala się na około 200 m. i rzadko ponawia próbę. Tygrys syberyjski poluje najczęściej na duże zwierzęta kopytne, kiedy je przytrzymuje łup łapami. W razie konieczności zjada ptaki, ryby, żaby, żółwie, myszy, i nie pogardzi nawet owocami.

Rozmnażanie

Tygrys Syberyjski nie ma stałej pory rozmnażania się. Samica w rui znakuje miejsca moczem lub wydrapuje znaki pazurami w korze drzewa. Ze względu, iż Tygrysy mają wielkie rewiry, częstokroć samica zmuszona jest do wyruszenia w podróż, której celem jest znalezienie partnera do kopulacji. Samica w przeciwieństwie do samca do parzenia gotowa jest tylko przez kilka dni, zazwyczaj 3-7. W tym czasie tygrysy parzą się wielokrotnie i przez cały czas pozostają razem. Po zakończonej kopulacji, samiec opuszcza partnerkę i zaczyna poszukiwać innej partnerki, ponieważ instynkt każe mu zapłodnić jak najwięcej samic. Ciąża u samicy tygrysa trwa od 95 do 112 dni. Po tym okresie rodzą się 2-4 ślepe młode. Samica wybiera osłonięte i trudno dostępne miejsce, aby żaden inny tygrys nie mógł zagrozić młodym kotom. Matka karmi je i przez pierwsze kilka tygodni nie spuszcza z nich oka, cały czas jest czujna i obserwuje otoczenie. Tygryski otwierają oczy dopiero po 2 tygodniach, w tym czasie wyrastają im zęby.